Navigation Menu+

About Me

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ερμηνεύτρια, συγγραφέας,

εκπαιδεύτρια «Method Acting»

Maria_Tsaroucha_mainΗ Μαρία Τσαρούχα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Deree College στην Αθήνα και υποκριτική τέχνη στην «Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών» της Νέας Υόρκης (“American Academy of Dramatic Arts ΑΑDA”), όπου αποφοίτησε αριστούχα.

Στο “Webber Douglas Academy of Dramatic Arts” στο Λονδίνο εξειδικεύτηκε στο Σαιξπηρικό ρεπερτόριο και στην μέθοδο Stanislavsky.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στον κινηματογράφο με τον Μιχαήλ Ιλιένκο, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του κινηματογράφου του Κίεβο.

Επίσης έχει παρακολουθήσει, συστηματικά επί εφτά χρόνια, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, λογοτεχνίας και Θεωρία της Φιλοσοφίας στο «Κέντρο δημιουργικής γραφής και θεάτρου για την επίλυση συγκρούσεων» της Χριστιάνας Λαμπρινίδη.

Σε ηλικία δεκατριών χρονών είχε εκδώσει το πρώτο της βιβλίο «Πρώτα βήματα, πρώτες σκέψεις» και επιβραβεύτηκε από τον Αντώνη Σαμαράκη και τον Κώστα Ταχτσή, ως η «μικρότερη Ελληνίδα συγγραφέας».

To 2011 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ηριδανός» το βιβλίο της «Διαυγές κενό κεφάλι», το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

 

Το 2003 δημιούργησε το “Magic Room Theater”, μια ομάδα καλλιτεχνών – δημιουργών όπου ανεβάζει παραστάσεις με κείμενα, τραγούδια, μουσικές συνθέσεις και σκηνοθεσία της, όπως τα musical – cabaret «Αυτή Είναι Μια Πάπια», «Μια Υποψία στη Σκηνή», «REUNION», «LOLAS CABARET», «Ιt’ s a Wonder Full World», «Maria in Abundance».

Οι παραστάσεις του “Magic Room Theater” ξεχωρίζουν ως «προϊόν» τέχνης, λόγω του συνδυασμού δημιουργίας έργου, μουσικών επιλογών, ρεαλισμού υποκριτικής. Είναι μαζί θέατρο, musical, stand up comedy και μουσικό live.

Στην Αμερική έχει παίξει στα θέατρα της AADA στην Νέα Υόρκη στις παραστάσεις «Cat among the Pigeons», «Τhe Courageous one», «Andromache», «Gingerbread lady», «The house of Bernarda Alba», «Saturday, Sunday, Monday» , «Return Engagements», «Cinders» «Coriolanus» , «Richard ΙΙΙ» «Rape among the Belt» , «Twelve angry women», « Desires under the Elms» .

Στην Ελλάδα έχει παίξει στο θέατρο στην παράσταση «Το μεσημεριανό», στο μιούζικαλ «Σακουρά» και στη μουσική σάτιρα «Καλοκαίρι με Στοίχημα»», στο μιούζικαλ «Μάλα –η μουσική του ανέμου» στο θέατρο Παλλάς, στη rock opera «Αδάμ και Χαλιμά» στην Λυρική σκηνή, στο «Trainspotting», στην παράσταση «Bug» της ομάδας ΝΑΜΑ στο θέατρο «Επί Κολωνώ» και στον «Θυρωρό της νύχτας», σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Έχει διασκευάσει το μυθιστόρημα «Μέρες εγκατάλειψης» της Έλενα Φεράντε και το σκηνοθέτησε με τον τίτλο «Η κακομοίρα της Νάπολι», που παίχτηκε για δύο χρόνια στο θέατρο «Επί Κολωνώ».

Συμμετείχε και πρωταγωνίστησε σε μεγάλου μήκους ταινίες, όπως «Κορόιδο εν «τάξει»» σε σκηνοθεσία Γ. Παρασκευόπουλου, «Η Εύκολη Λεία», σε σκηνοθεσία Β. Σεϊτανίδη, «Ρόκκο vs Κλεοπάτρα», σε σκηνοθεσία Α. Σπίνουλα και στο «Delivery», σε σκηνοθεσία Ν. Παναγιωτόπουλου. Συμμετείχε στην Ελληνική τηλεόραση σε παραγωγές όπως «Οι Χρηματιστές» , «Πρόβα νυφικού», «Ιατρικό Απόρρητο», «Κλεμμένα Όνειρα».

Αυτή την περίοδο παίζει στην παράσταση «La Nonna» στο θέατρο Ακάδημος, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πιατά. Παράλληλα σκηνοθετεί την θεατρική παράσταση «Ιράκ – 9 Τόποι Επιθυμίας», της Heather Raffo, η οποία θα ανέβει το Δεκέμβριο στο θέατρο «Vault».

Όσον αφορά τη μουσική της ιδιότητα, αρχές καλοκαιριού κυκλοφόρησε το cd «Ευγενικά Τραγούδια» με τον Λάκη Παπαδόπουλο, κάνοντας διάφορες συναυλίες για την παρουσίασή του.

Συνεχίζει τις προσωπικές μουσικές της παραστάσεις, με τίτλο «Maria the Singer”, με τραγούδια Jazz, soul , swing, και rock διασκευές.

Από το 2000 διδάσκει «Method Acting» – την πιο πολυσυτημένη και επιτυχημένη μέθοδο υποκριτικής, ο οποία διδάσκεται στις σχολές της Αγγλίας και της Αμερικής - σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και ερμηνευτές.

Είναι πρακτικός του E.F.T. (Emotional Freedom Therapy).

 

Συνέντευξη της Μαρίας Τσαρούχα στο «Συναπάντημα»:

Μ. Τσαρούχα: «Το μεγαλύτερο δώρο για τον άνθρωπο είναι ότι πάντα έχει επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε ηθικά δίκαιοι, συναισθηματικά ευτυχείς , μπορούμε να επιλέξουμε το πώς θα φερθούμε στον εαυτό μας και στον συνάνθρωπο. Εάν θα τον αγκαλιάσουμε και θα τον αγαπήσουμε ή θα τον μαστιγώνουμε και θα τον καταστρέψουμε. Αυτή η θέση θέλει δύναμη και διαύγεια…»

http://www.sinapantima.gr/?p=4196

 

 

 

 

«Η βιβλιοθήκη ενός δημιουργικού μυαλού δεν ανήκει σε κανέναν. Ποιoς εαυτός γράφει; Ποιος εαυτός υποδύεται; Ποιος εαυτός τραγουδά; Ποιος εαυτός σκηνοθετεί; Κάθε πράξη μου καλλιτεχνική, κάθε ιδέα και η υλοποίηση της, κάθε προσπάθειακαι κάθε αποτέλεσμα ανήκουν στην εκ-παίδευση του «εαυτού» να αντιληφθεί το σύμπαν μέσα στο οποίο εν-υπάρχει. Το ορατό δείγμα αυτής της εκ-παίδευσης κάθε χρόνο παίρνει μια διαφορετική μορφή, αυτή της πραγμάτωσης ενός ρόλου στο θέατρο ή της γραφής ενός βιβλίου ή της σκηνοθεσίας μιας ιστορίας ή της δημιουργίας ενός cd…..

Από πού «έρχομαι» ως καλλιτέχνης

Aπό το μα, το μπα, τις εικόνες που κοιτάνε τα μάτια κλειστά, τις εικόνες που κοιτάνε τα μάτια ανοιχτά, την αιώρηση μέσα στα νερά τα πρώτα, την αίσθηση ως νεογέννητη, την πείνα, την δίψα, τον πόνο, τον έρωτα, την αγάπη, τον θάνατο, τα λάθη, τις τύψεις, τις ενοχές, το συνειδητό , το υποσυνείδητο, το ασυνείδητο, τον φόβο, το κλάμα, , το ορατό , το αόρατο, το ανείπωτο, την ανάγκη , την έκφραση, τους άλλους, το εγώ, το εσύ, το αυτό, το εμείς, το εσείς, το αυτοί, την γραμματική , τα κείμενα , τους ήχους, την υπόσχεση, την κοινωνική τάξη, την εξουσία. την αντι εξουσία. τον θυμό, το τραύμα, την πίστη, την απιστία, τον εκτοπισμό, τον εξαναγκασμό, την αφόδευση, την πίεση, την καταπίεση, την αιμομιξία, τις δομές, τις πληροφορίες, την γνώση, την άγνοια, τα όρια, το αμφισβητούμενο, τον εαυτό, το Άλλο, το φαντασιακό, την ομιλία, την κίνηση, την ακινησία, την υποχρέωση, την αμέλεια, την μεταμέλεια, την εξέλιξη, το νόημα, την ουσία, την τιμωρία, την ελευθερία, το άγγιγμα, την τρέλα, την βία, την ταυτότητα, την έλλειψη ταυτότητας, το εξωτερικό σώμα, το εσωτερικό σώμα, το προσωπικό σώμα, το συμπαντικό σώμα , την ύπαρξη και την ανυπαρξία………………..»

Μαρία Τσαρούχα